Så söker du bostad
På denna sidan hittar du allt du behöver veta för att kunna söka bostad hos oss.
Hyra bostad steg för steg
1. Ställ dig i bokö
- För att kunna registera dig måste du fyllt 16 år
- Du registerar dig på Mina sidor
Då börjar du också samla köpoäng, 1 dag = 1 poäng. Köpoängen är personliga och knutna till det personnummer du registrerat. Du kan inte överlåta dina köpoäng till någon annan eller lägga ihop dem med någon annans.
Det enda undantaget är om den som står i bokön avlider, eller flyttar till permanent vårdboende. Då kan efterlevande make/maka eller sambo (enligt sambolagen) ha rätt att överta kötiden. För de fall den efterlevande har egna köpoäng, kommer dessa i så fall att strykas.
Kraven för övertag är att den avlidna ska ha varit folkbokförd på samma adress som den efterlevande maken/makan/sambon under de senaste sex månaderna före dödsfallet. För att kötiden ska kunna överföras måste den efterlevande kontakta LKF senast tolv månader efter dödsfallet eller inflyttningen på vårdboendet. Ansökan ska göras skriftligen till LKF. Detta är alltså det enda fallet som en kötid kan övertas av någon annan.
2. Förnya din plats i bokön
Du måste förnya din köplats minst en gång varje kalenderår. Det gör du genom att logga in på Mina sidor. Din köplats förnyas automatiskt varje gång du loggar in på Mina sidor.
När du är inloggad på Mina sidor kan du under Köinformation och sök lägenhet se vilket datum du senast måste förnya din köplats.
Om du inte förnyar din köplats varje kalenderår stryks du ur kön. Tänk på att det är ditt eget ansvar att förnya din köplats i tid. Lägg gärna in en påminnelse i din kalender.
3. Anmäl intresse för en ledig bostad
När en bostad är ledig syns den på Lediga bostäder. Då kan du gå in och anmäla ditt intresse för lägenheten. Du måste själv bevaka vilka lägenheter som är lediga.
Våra lägenheter ligger ute för intresseanmälan under 3 till 5 dagar och du kan anmäla dig på maximalt 7 lediga lägenheter åt gången.
Nyproducerade lägenheter publiceras som regel under en hel månad och då kan du anmäla ditt intresse för obegränsat antal lägenheter.
På Mina sidor, under rubriken Boköanmälan kan du lägga in en egen sökprofil. Då kan du få ett e-postmeddelande från oss när en lägenhet, som motsvarar dina önskemål, blir ledig.
Kontrollera att de uppgifter du lämnat arbetsgivare, inkomst, boendeförhållande till exempel stämmer. Dessa uppgifter har vi som underlag när vi gör en bedömning av vem som ska få ett lägenhetserbjudande. Du kan ladda upp dokument och intyg på din inkomst på Mina sidor.
4. Vi skickar ut ett erbjudande
Vi meddelar dig via mejl om du är en av de sökande som har flest köpoäng och uppfyller kraven inom ramen för vår uthyrningspolicy. Information om visning ser du på Mina sidor. Vi ansvarar inte för att mejl hamnar på villovägar utan rekommenderar dig att bevaka Mina sidor när du anmäla intresse.
5. Du måste svara JA eller NEJ i tid
På Mina sidor måste du svara Ja eller Nej om vi är fortsatt intresserad av lägenheten. Du lämnar ditt svar på Mina sidor senast sista svarsdatum för sökt bostad.
JA Vi hör av oss om just du är aktuell för denna lägenhet
NEJ eller inte svarar Ditt svar sparas på din erbjudande historik på Mina sidor. Tackar du Nej och/eller inte svarar 3 gånger se senaste 12 månaderna så spärras din möjlighet att söka bostad hos oss i 12 månader.
6. Ladda upp intyg
Senast sista svarsdatum måste du ladda upp intyg som visar din inkomst på Mina sidor.
7. Skriva kontrakt
Efter sista svarsdatum görs en bedömning enligt våra grundkrav och policy på den sökande med högst poäng som tackat JA. Kontrakt signeras vanligtvis digitalt via Bank-ID.
Din boköanmälan raderas när du signerat kontrakt. Så glöm inte att registrera dig på nytt. Ställer du dig i kön igen, kommer nya poäng från och med din avtalsdag på ditt nya kontrakt Du kan inte söka annan bostad hos oss under de första 12 månaderna från kontraktsdatum.
8. Dags att flytta in
Första vardagen på din inflyttningsmånad hämtar du nycklarna på ditt områdeskontor. Utbytet av nycklar mellan tidigare och ny hyresgäst får endast göras via stadsdelkontoret. Här kan du läsa mer om att Flytta in.
Tänk på detta när du söker
Du stryks ur kön
Du stryks ur kön om du inte förnyar din plats i kön minst en gång varje kalenderår. Du måste förnya din köplats minst en gång varje kalenderår. Om du inte förnyar inom denna tid stryks du ur kön. Tänk på att det är ditt eget ansvar att förnya din köplats i tid. Lägg gärna in en påminnelse i din kalender.
Förnyar gör du helt enkelt genom att logga in på Mina sidor. Förnyelsen registreras vid själva inloggningen. Du behöver inte ändra något, men kontrollera gärna att dina uppgifter fortfarande är korrekta. När du är inloggad på Mina sidor kan du under Köplats se vilket datum du senast måste förnya din köplats.
- Tänk på att förnyelse inte kan ske på annat sätt än genom din egen inloggning. Det räcker alltså inte med att du skickar oss ett mail, ringer eller på annat sätt kontaktar oss.
- När du tecknat hyresavtal på en LKF-lägenhet stryks du ur bokön. Du kan ställa dig i bokön igen och dina köpoäng börjar räknas från att det nya hyresavtalet börjar gälla. Du kommer att vara spärrad från att söka annan bostad de närmaste 12 månaderna.
- När det gäller kön till fordonsplatser stryks du ur kön redan om du en gång inte svarar eller tackar nej på ett erbjudande.
Du spärras ur kön
Du spärras från att söka lägenheter när du under de senaste 12 månaderna sammanlagt 3 gånger:
- Tackar nej eller inte svarar på ett erbjudande om visning. Observera att vid nyproduktion får du erbjudande men kan inte gå på visning innan du svarar på erbjudandet då lägenheten är under produktion.
- Eller du tackar nej efter visning
- Eller du blir erbjuden lägenheten du först tackat ja till men därefter ångrar dig eller av annat skäl väljer att inte underteckna hyresavtal
De regler, tidsramar och spärregler vi tillämpar är till för att uthyrningsprocessen kring varje uppsagd lägenhet ska kunna genomföras så smidigt som möjligt.
I Lund är efterfrågan på lediga bostäder stor och vi gör vårt yttersta för att hantera varje uppsagd bostad så snabbt och effektivt som möjligt. I uthyrningsprocessen, som består av många olika steg, är det inte bara vår personal som är involverad utan även alla som anmält intresse för en uppsagd bostad – och inte minst den person som bor i den uppsagda bostaden.
Av hänsyn till alla involverade är det viktigt att du som söker respekterar de regler och tidsramar som är förknippade med uthyrningen. När dessa inte följs innebär det en fördröjning av processen och merarbete för samtliga inblandade.
Uthyrningspolicy lägenheter
LKFs huvuduppgift är att arbeta för att tillgodose Lundabornas bostadsbehov. Enligt upprättade mål och fastställd policy skall vi arbeta för att ha en hög uthyrningsgrad och verka för att hyresgästerna bor kvar. Förutsättningarna för bostadsuthyrningsverksamheten regleras i LKFs ägardirektiv.
LKFs bokö
Lediga lägenheter i vårt fastighetsbestånd erbjuder vi till sökande i vår bokö. Bokön och de lediga lägenheterna administreras via vår hemsida.
Alla som fyllt 16 år kan anmäla sig till bokön. Sökande mellan 16 och 18 år, kan dock inte anmäla intresse för enskild lägenhet och heller inte erbjudas hyra någon sådan. Detta kan ske först efter det att sökanden fyllt 18 år.
Lägenhetserbjudande
Ledig lägenhet erbjuds till de sökande som aktivt via internet, på vår hemsida, anmält sitt intresse för den ledigförklarade lägenheten.
I enlighet med LKFs huvuduppgift, erbjuds ledig lägenhet i första hand till intresserade lundabor. Den som inte är lundabo, erbjuds först därefter.
Lundabo är den som inom Lunds kommuns gränser är bosatt, arbetar eller heltidsstuderar på universitet eller motsvarande eftergymnasiala studieinrättning, eller har med dessa omständigheter motsvarande förhållanden.
Bosatt i Lund är den som har sin bostad inom kommunens gränser eller den som på annat sätt stadigvarande bor här och som dessutom varit folkbokförd i kommunen i minst 14 månader.
Med arbete avses normalt en tillsvidareanställning, men längre vikariat och projektanställning eller uppdrag av varaktig karaktär, kan också likställas.
Studier skall ha karaktär av "studier för uppnående av examen" och ha viss varaktighet. Även gymnasial spetsutbildning innefattas i detta studiebegrepp. "Fritidsstudier" avses inte.
Inom kategorierna "lundabo" respektive "icke lundabo", erbjuds lägenhet i kötidsordning.
Befintlig LKF-hyresgäst (= den som har ett gällande hyresavtal) tillgodoräknas dubbla köpoäng jämfört med andra sökande. När hyresavtalet upphör och man alltså inte längre är hyresgäst, halveras köpoängen igen och beräknas på ordinarie sätt, en dag i kön = ett köpoäng.
Den dubbla köpoängen räknas från dagen då hyresgästen anmäler sig i kön, men ett eventuellt erbjudande om annan lägenhet kan erhållas tidigast efter ett år från det att nuvarande hyresavtal börjat gälla.
Förutsättningar för att bli hyresgäst
Innan ett hyresavtal kan tecknas, görs alltid en bedömning av den som söker bostad. Då kontrolleras anställnings- och inkomstförhållanden, hyresbetalningar och skötsamhet i nuvarande/tidigare boende samt om registrerade betalningsanmärkningar eller skulder finns.
För att kunna bli hyresgäst hos LKF skall man vid denna kontroll bedömas ha en sådan ekonomisk situation att man kan klara av att betala hyran för den aktuella lägenheten. Ibland kan vi komma att kräva kompletterande säkerhet i form av ett borgensåtagande för förpliktelserna enligt hyresavtalet.
Sökanden får inte ha några obetalda skulder eller andra oreglerade förhållanden till LKF och heller inte några allvarliga betalningsanmärkningar eller andra för boendet negativa referenser.
Antalet personer som skall bo i den aktuella lägenheten, skall vara rimligt i förhållande till lägenhetens storlek och disposition/planlösning.
LKF hanterar inte några förtursansökningar. Har du förtursskäl som du önskar åberopa för att erhålla bostad, vänder du dig till socialförvaltningen i Lunds kommun eller om du är äldre (65+) och har behov av en lägenhet med bättre tillgänglighet, till Vård- och omsorgsförvaltningen.
Bostadsbehov för sökande med speciella behov och förutsättningar, hanteras enligt separat överenskommelse mellan LKF och Lunds kommun.
Grund- och inkomstkrav
För att du ska erbjudas en lägenhet via vår bostadskö måste du i första hand uppfylla kraven i vår uthyrningspolicy. I enlighet med den erbjuds lediga lägenheter i första hand till intresserade lundabor. Den som inte är lundabo, erbjuds först därefter.
Läs vår uthyrningspolicy
Innan vi kan teckna ett hyresavtal görs alltid en individuell helhetsbedömning av den som söker bostad. För att få hyra lägenhet hos LKF krävs att den sökande uppfyller samtliga grundkrav:
- att du är 18 år vid kontraktstecknandet
- att du uppfyller LKFs inkomstkrav
- att du uppfyller LKFs krav för skulder och betalningsanmärkningar
- att du inte har misskött din relation med LKF
- att du enbart kan ha ett lägenhetsavtal hos LKF
- att du skall ha lägenheten som söks som din huvudsakliga bostad
- att du ska ha en gällande hemförsäkring
Inkomstkrav
Den sökandes månadsinkomst efter skatt ska vara minst en och en halv gånger månadshyran. Exempel, om hyran är 5000 kronor ska din inkomst efter skatt vara minst 7500 kronor.
Som inkomst hos LKF räknas följande:
- Lön från arbete/anställning/egen näringsverksamhet
- A-kassa eller annan arbetsmarknadspolitisk ersättning
- Aktivitetsersättning
- Berättigande till studiemedel och studielån
- Pension
- Kapitalinkomst – OBS! innebär att avkastning på kapital räknas som inkomst, inte likvida medel på bankkonto
- Försörjningsstöd styrkt av Lunds kommun
- Skattepliktig och icke-skattepliktig ersättning från Försäkringskassan, såsom: Föräldrapenning, graviditetspenning, sjukpenning, sjukersättning etc. (skattepliktig)
- Barnbidrag, bostadsbidrag, bostadstillägg, flerbarnstillägg, handikappersättning, underhållstöd, etableringsersättning etc. (ej skattepliktiga)
Undantag kan göras i vissa fall där månadsinkomst efter skatt överstiger hyran men ej uppgår i en och en halv ( 1,5) gånger hyran. Sökande kan i dessa fall, efter individuell bedömning, skriva kontrakt under förutsättning att det finns goda boendereferenser från tidigare hyresvärd och/eller borgensåtagande kan ställas.
Kreditupplysning
Innan kontrakt skrivs görs även kreditkontroll för att kontrollera betalningsanmärkningar och skulder. Sökande får inte ha några allvarliga betalningsanmärkningar eller skulder.
Antal boende i lägenheten
Antalet personer som ska bo i den aktuella lägenheten ska vara rimligt i förhållande till lägenhetens storlek och disposition/planlösning. Detta för att förhindra osunda boendeförhållanden och onödig belastning på fastigheten. Riktmärket vid bedömning är att som mest två (2) personer delar sovrum och max en (1) person i vardagsrummet.
Särskilt angående fastigheter med investeringsstöd
I fastigheterna Ammoniten 1 ( Fossilen), Triboliten 1 ( Fossilen), Arkivet 5 ( Dokumentet), Sofieberg 1 ( Sofieberg), Snickaren 3 ( Snickaren) där LKF fått investeringsstöd för att bygga gäller följande. Om flera sökanden har lika många köpoäng så ska LKF teckna hyresavtal med den av sökandena som har den lägsta godtagbara inkomsten